Tarikh : 21-22 Jun 08 & 28-29 Jun 08 & 5 Julai 2008
Tempat: Kolej Komuniti, Pasir Gudang, Johor

Program ini mendapat tajaan daripada Pihak KEJORA Bandar Tenggara dengan kerjasama JKKM Bandar Tenggara. Peserta program terdiri daripada 40 orang ahli Kelab Usahawan PID Bandar Tenggara dan 40 orang awam sekitar Johor Bahru

Objektif kursus:
  • memberi pendedahan & pengetahuan tentang keusahawanan di kalangan peserta
  • menerapkan dan menghaluskan budi pekerti dan perilaku keusahawanan di kalangan peserta.
  • Untuk melengkapkan dan memberi peluang penyediaan sikap di kalangan peserta bagi membolehkan bakat usahawan dilahirkan menerusi pengalaman dalam perbincangan atau pembelajaran.
  • Untuk membimbing peserta kursus merangka masa depan yang teratur kearah
    matlamat kejayaan.
  • Untuk membekalkan pengetahuan dan kemahiran mengurus perniagaan di kalangan peserta kursus bagi membolehkan mereke berkemampuan mengawal dan mengendalikan perniagaan.

























  • Carta Gantt bagi bulan Mei - Julai 2008


Lawatan ahli Kelab Usahawan Sosial PID Bandar Tenggara

Tarikh : 26 September 2008

Tempat Lawatan : Kilang Doana - Frozen Food, Felda Air Tawar
Kilang Kerepek - Papan Timur

Peserta : Penyelia PID, Penolong Penyelia PID dan 3 orang ahli KUS

Tarikh : 16 Ogos 2008
Masa : 8.00 pagi – 2.00 petang
Tempat : Dewan KEJORA, LBJT Bandar Tenggara

Tajuk Kursus :
Kursus Pemprosesan Produk Daging (Bakon, Dendeng, Nuget, Burger, Pepperoni, Kebab, Sosej & Bebola)

Tempat:
MARDI, UPM SERDANG SELANGOR

Tarikh:
03/08/2008-07/08/2008

Anjuran:
INSTITUT PENDIDIKAN DAN KEMAJUAN PERTANIAN MALAYSIA (MARDI)

Penyertaan:
TERHAD-5 orang terawal akan dipilih untuk menyertai kursus

Pendaftaran:
PERCUMA

Penginapan:
PERCUMA - Disediakan oleh JKKKMBT